HTML

kaviart.eu - az értelmes szórakozás

Mi ez? Művészetek most is, de emellett tudomány és kulináris élmények, híres emberek és helyek amelyek érdekesek, de nem feltétlenül a művészetekhez kapcsolódnak. Egy bennük a közös: különlegesek. Ilyen programok szervezésére jött létre a kaviart. Programjaiban nincs más, mint amit én kitalálok és amit ti szeretnétek. Ha csatlakozni szeretnétek, írjatok! Ha a barátaikat is hozni szeretnétek, ti ajánljátok őket. Kultursokkk Similis simili gaudet, azaz hasonló a hasonlónak örül. Egy jó társaságban már csak így van ez. És itt nem csak a hasonlón van a hangsúly, hanem az örülünkön is. Hogy tudunk örülni szépségnek, bölcsességnek, egymásnak. Értékeljük a tehetséget és a kitartást. Kíváncsiak vagyunk és kétkedők. És nem látjuk a másikat gyengébbnek, mert a szótárában ott van a talán, a ha, az akár és a miért. A kaviárt-ban nézünk, hallgatunk, kérdezünk, vitatkozunk,kóstolunk.A gyerekek pedig megfogják, meghallgatják, megszagolják, kipróbálják és elhiszik vagy nem. Lugosi Viktória

Friss topikok

Három ajtó ihlette - Figaro a Maladypével

2011.10.07. 10:57 kaviart.eu

" Ha megalázni nem is lehet a szellemet, meghurcolni azt igen."

                                                                Beaumarchais                                     

Remek este 48 főre:

hozzávalók:

8 színész,

1 rendező

1 darab

1 lakás

szellem ízlés szerint.

Részletesebben nyolc tehetséges és elhivatott színész, egy gondolkodó és szerethető rendező, egy update-olt poros darab, egy lepukkant lakás, tornapadok. 

A színészek már átöltöztek, velünk kucorognak a padokon. Kintről behallatszik a Mikszáth téri sörfesztivál zsivaja, amit bent néhány perccel ezelőtt még meg sem halottunk. Naná, elvégre a palotaudvar rózsaágyása volt. Zsótér Sándor annak komponálta és mi annak hittük.

- Bejöttem a lakásba, volt benne három ajtó . Éppen ennyi és még egy fotel kell a Figaróhoz. Hát megcsináltam.- mondja Zsótér, és tényleg nem volt a darabban sokkal több, igaz nem is hiányzott.

- Miért akar egy rendező négy tucat nézőnek dolgozni, amikor ugyanekkora erővel egy nagy színházban három-négyszáz ember is nézhetné a végterméket?- kérdezte a kaviart.

- Hiába van háromszáz ember a kőszínházban, ha  elhivatottság nincs. És gyakran nincs. De ebben a kis társaságban buzog - int a kucorgó fiatalok felé a díjak sokaságát bezsebelő rendező. Az ajtófélfának támaszkodik, farmerja egyik szárát térdig tűrte, de mi nézők ezt csak most vettük észre, mert almazöld kabátjában a tizennyolcadik előadáson is végig a sarokban figyelt, feszülten,  nevetett mintha először hallotta volna a poénokat, mosolyával  minden pillanatban biztatott.

 - Erre a folyamatosan készenlétre vágytam, erre az odafigyelésre. Mi bárhol el tudjuk játszani ezt a darabot és senki sem jön zavarba, ha a fal nem ott lesz, ahol megszokta, ez egy változatos színház.

- Olyan ez, mint amikor egy órásmester az óra fölé görnyedve dolgozik.- szól közbe az Almavívából kivetkőzött Tompa Ádám.- Ő sem azért dolgozik, hogy sok ezren nézzék amit csinál, hanem mert az az óra van. Ott van. Nekünk pedig ez van - mutat körbe - és rengeteg élmény adatik. Egy kőszínházban nem lenne ilyen közönségtalálkozó, valószínűleg nem játszottunk volna Törőcsik Marival, ott nem maradhatnánk este még próbálni, mert jönne a portás néni,leoltaná a villanyt és hazamenne. Ez egy lakás, kicsi is, de a mienk.

- Milyen Volt Törőcsik Marival dolgozni? - kérdezte az egyik kaviart néző.

- Hosszú ideig féltem volna vele dolgozni, - válaszol Zsótér Sándor - de egy reggel felébredtem és arra gondoltam, lehet, hogy kivág,  hogy nem jön el ide a második emeletre a VIII.  kerületbe, de akkor is felhívom. Eljött. És olyan robbanó töltettel rendelkezik, , ami lefegyverző. 54-ben volt a körhinta és most 2011 van. Olyan  személyiséggel és olyan hihetetlen tapasztalattal rendelkezik, amit nagyon jó fiataloknak látni.

- Sokat kaptam tőle már a próbák alatt is - mondja Ligeti Kovács Judit, alias Almaviva grófné. - Leginkább emberségből. Mert mi hozzá képest nem vagyunk senkik, mégis döbbenetes tisztelettel fordult felénk. Mi pedig láthattuk, hogy minden megvan benne, az önimádat éppúgy, mint az önkritika.

-Ő is változott?

Igen. Már nem kérdezi meg minden előadás előtt, hogy jönnek-e nézők. Mert azt nem hitte el, hogy ide egyetlen néző is beteszi a lábát. 

- Mi nézők pedig azt nem hittük, arra nem emlékeztünk, hogy a Figaro ennyire aktuális.

- Pedig két szó kivételével nem írtam bele semmit.- mondja Zsótér. Húsz éve talán beleírtam volna, de ma már tudom, hogy nem attól szólal meg, nem attól lesz kortárs a darab.Ez akkor is arról szólt, hogy a hatalommal nem lehet barátkozni, hiába nyújtja a kezét, mert úgyis csak ránk csap és ma is erről szól. 

- Soha nem lehet tudni, hogy melyik lesz az utolsó előadás, ennek ellenére nincs B tervünk, mondja Ligeti Kovács Judit. -  Erre, a színházra tettük fel az életünket. El fogják venni a minimális állami támogatásunkat is. És beállhatok a konzervgyárba a szalag mellé, mint a szüleim, hiszen sokan járnak így Magyarországon, de tőr lesz a szívemben.

A nézők hazamennek. A gangon a lépcsőfelé tartva már fogy a varázs, a tér fölött lebegő sörfüggöny - illatban bekandikál a valóság. Érdemes itthon felidézni néhány mondatot.

" GRÓF

Annyi az egész, hogy hallgasd el, amit tudsz, és beszélj arról, amit nem tudsz; hogy értsd, amit nem értesz, és ne halld, amit értesz; bírj mindig többet, mint amennyi erődből telik; tudd, hogy a nagy titok abban áll, hogy nincs titok; zárkózz be nagy komolyan és hegyezd a tollad, add üres fejjel a mélyet; jól-rosszul játszd meg a személyiséget; küldj szét kémeket, és jutalmazz árulókat; törj fel pecsétet, sikkassz el levelet; silány eszközeidet szentesítse céljaid nagyszerűsége: ez a politika, akasszanak fel, ha nem így van!"


... kihegyezem a tollamat, mindenhol érdeklődöm, mi újság; mondják, hogy pénzügyi visszavonultságom idején Madridban új rendszert léptettek életbe, bevezették a szabadkereskedelmet és ez a sajtótermékekre is vonatkozik, azzal a kikötéssel, hogy írásaimban nem említem sem a hatóságokat, sem a vallást, sem a politikát, sem az erkölcsöket, sem hivatali személyeket, sem a hiteltestületeket, sem az operát, sem egyéb látványosságokat, sem senkit, akinek bármilyen véleménye van, egyébként mindent szabadon kinyomtathatok, mindössze két-három cenzor felügyelete alatt."

                                                                                    Beaumarchais 1778

 

Szólj hozzá!

Címkék: figaro zsótér maladype törőcsik kaviart házassága

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviart.blog.hu/api/trackback/id/tr633284568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása